Wraz z wiekiem naturalne zdolności organizmu zaczynają być coraz słabsze, dlatego też powinno się przywiązywać coraz większą wagę do diety i dostarczania do organizmu składników odżywczych, które będą opóźniały procesy starzenia i wzmacniały organizm osób, które przekroczyły 60. rok życia. Szczególną rolę w takiej sytuacji pełnić będą witaminy, które powinny być regularnie dostarczane w diecie.

Najważniejsze witaminy dla seniora

Do podstawowej substancji, o której należy pamiętać przy układaniu jadłospisu, należy witamina C, której zadaniem jest przede wszystkim wzmacnianie odporności, ale także zatrzymywanie procesu starzenia się komórek. Można ją dostarczać poprzez spożywanie cytrusów czy ziemniaków, które zawierają jej spore ilości.

Innym ważnym elementem, o który powinno się dbać w diecie, jest witamina D, która pomaga zapobiegać rozwijaniu się osteoporozy. Jej dobrym dostarczycielem są przede wszystkim tłuste ryby morskie, do których zaliczają się łosoś, tuńczyk czy makrela. Poza tym można ją również spotkać w żółtkach jaj.

Pozostałe rodzaje

Nie powinno się zapominać również o takich witaminach, jak E, której zadaniem jest wzmacnianie układu krwionośnego i wspieranie blokowania powstawania komórek rakotwórczych, a także A, której działanie skupia się na narządzie wzroku. W przypadku pierwszej z nich można ją spotkać przykładowo w oleju słonecznikowym, orzechach, a także w pomidorach czy papryce. Druga z nich występuje chociażby w marchwi, wiśniach, morelach czy szpinaku.

Warto również wspomnieć o witaminie B, której przyswajanie może przekładać się na lepsze funkcjonowanie chociażby układu nerwowego, w tym redukowanie zmęczenia organizmu. Jest ona obecna w roślinach strączkowych, indyku czy rybach morskich.

Inne istotne składniki odżywcze

Komponując dietę, powinno się pamiętać również o pozostałych ważnych dla zdrowia seniorów składnikach odżywczych takich jak różnego rodzaju minerały. Zaliczają się do nich przykładowo wapń, obecny w słoneczniku czy orzechach, wpływający na wytrzymałość kości, a także magnez, poprawiający pamięć czy błonnik.