Odpowiednio zbilansowana dieta oraz styl życia z elementami regularnego wysiłku fizycznego stanowią podstawę dobrego samopoczucia oraz zdrowia u każdej osoby – bez względu na wiek. Niestety pomimo starań coraz więcej osób – zwłaszcza w starszym wieku – dotykają różnego rodzaju choroby. Jedną z nich stanowi cukrzyca, która niszczy komórki odpowiedzialne za produkcję insuliny, co powoduje wzrost glukozy we krwi. Taka sytuacja przekłada się na uczucie apatii, pojawienie się stanów depresyjnych, wzmożony apetyt i związane z tym przybieranie na masie, nadciśnienie tętnicze czy zmiany skórne. Jeden ze sposobów zwalczania objawów choroby stanowi zmiana diety, stąd pojawić się może pytanie, co powinien jeść senior z cukrzycą.

Czynniki ryzyka

U osób starszych metabolizm bardzo spowalnia – organizm nie jest w stanie spalić wszystkich kalorii, co sprawia, że niezużyta energia gromadzi się w tkance tłuszczowej. Właśnie nadwaga czy otyłość (wynikające także z nieprawidłowej diety) stanowią czynniki ryzyka powodujące wzrost stężenia glukozy we krwi (zwłaszcza w przypadku osób po 40. roku życia, a także przebytym wylewie czy udarze). Możliwe jest również, że osoba zachoruje, jeśli w historii rodziny zdarzyły się już inne przypadki choroby.

Dieta cukrzycowa – zasady

Każda osoba dotknięta tą chorobą musi pilnować regularności małych posiłków oraz tego, by przerwy między nimi nie były za długie. Zaleca się ograniczenie ilości spożywanych cukrów dodanych (słodycze, soki owocowe itp.), tłuszczy nasyconych czy węglowodanów prostych – należy bowiem wybierać produkty, które nie powodują gwałtownego podnoszenia się poziomu glukozy w organizmie. Dieta może być z kolei bogata w nabiał, produkty zbożowe, warzywa (najlepiej surowe) czy mięso i ryby. Istotne jest również pilnowanie właściwego nawodnienia organizmu oraz podejmowanie regularnego wysiłku fizycznego – na tyle, na ile organizm seniora na to pozwala.

W przypadku cukrzycy nie ma żartów – każda chora osoba musi się stosować do zaleceń lekarza czy dietetyka i dopasowywać nawyki żywieniowe do potrzeb organizmu, by zapewnić sobie odpowiednie samopoczucie w każdej sytuacji.