Dieta jest bardzo ważnym czynnikiem dbałości o własne zdrowie, którego waga rośnie wraz z postępującym wiekiem. Z tego też powodu seniorzy oraz osoby opiekujące się nimi powinny przykładać do sposobu żywienia dużą staranność, co pozwoli lepiej radzić sobie z różnymi dolegliwościami oraz zapobiegać kolejnym problemom.
Najważniejsze informacje dotyczące żywienia osób starszych
Przygotowując się do tworzenia jadłospisu dla seniora, warto pamiętać o kilku istotnych zasadach, które są uniwersalne praktycznie dla każdej osoby starszej. Do takich reguł należy chociażby spożywanie dużej ilości owoców i warzyw, dzięki czemu organizm otrzyma chociażby bardzo dużą porcję cennych witamin oraz błonnika. Istotne jest także pamiętanie o piciu odpowiedniej ilości płynów, najlepiej zwykłej wody, której powinno się dostarczyć organizmowi co najmniej dwa litry w trakcie jednego dnia.
Cenne produkty w diecie
Do artykułów, które warto umieścić w diecie osoby starszej, zaliczyć można chociażby zawierające wiele minerałów i wartościowych składników odżywczych ryby czy jaja. Zgodnie z zasadami piramidy żywienia ograniczone powinno być spożycie czerwonego mięsa, zamiast którego zdecydowanie lepiej wybrać chudsze jego rodzaje, w tym np. drób. Potrzebne organizmowi seniora do utrzymania dobrej kondycji będą również produkty mleczne.
Regularność posiłków
Do najważniejszych, zalecanych w związku z żywieniem osób starszych kwestii należy również spożywanie posiłków w regularnej liczbie, a także mniej więcej tych samych odstępach czasowych. Dobrze to wpływa na układ trawienny, a większa liczba niewielkich porcji jedzenia powinna być lepiej przyswajalna dla organizmu.
Inne istotne kwestie dotyczące żywienia osób starszych
Cennych wskazówek opierających się na jadłospisie i nawykach żywieniowych osób starszych można wskazać znacznie więcej. Dotyczą one chociażby unikania soli, której nadmiar nie jest korzystny dla organizmu. Walory smakowe potrawom mogą zapewnić w podobnym stopniu różnorodne zioła. Warto również ograniczyć spożycie cukru, słodyczy oraz produktów sztucznie dosładzanych. Lepiej w to miejsce używać naturalnych składników, chociażby miodu, ale też owoców.